MILLIY TURIZMNI RIVOJLANTIRISHDA STATISTIK TAHLILNI TAKOMILLASHTIRISH VA RAQAMLI TEXNOLOGIYALAR ORQALI XALQARO STANDARTLARGA MOSLASHTIRISH - Raximova Shaxlo Baxtiyarovna; Bahtiyorov Firdavs Doniyorovich (MANAGEMENT AND ECONOMICS SCIENTIFIC RESEARCH JOURNAL, 2025)
Ushbu maqolada milliy turizmni rivojlantirishda statistik ma’lumotlarning o‘rni tahlil qilinib, ma’lumot yig‘ish va tahlil qilish jarayonlarini modernizatsiya qilish zarurati yoritiladi. O‘zbekistonda amaldagi turizm statistikasi ko‘pincha chuqur tahliliy yondashuvga ega emas va sayyohlarning xatti-harakatlari hamda iqtisodiyotga ta’siri yetarlicha o‘rganilmagan[1]. Maqolada statistik hisob-kitobni takomillashtirish uchun real vaqt rejimida ma’lumot to‘plash, segmentatsiya tahlili va sun’iy intellekt asosida prognozlash kabi yondashuvlar muhokama qilinadi. Shuningdek, ekoturizmning hududiy rivojlanishga ta’siri ko‘rib chiqiladi[2]. Tadqiqot turizm sohasida aniq statistik ma’lumotlar strategik qarorlar qabul qilish va barqaror o‘sish uchun muhim ekanligini ta’kidlaydi.